OTEVÍRACÍ DOBA: PO - PÁ 9 - 19 hod / SO 9 - 17 hod / NE 10 - 15 hod

Dekorace na hroby: jaké jsou trendy 2024?

Hřbitovy Praha - jaká bude otevírací doba na Dušičky? >>

Dekorace na hroby 2024: Jaké jsou trendy?


Dekorace na hrob věnec Blíží se Svátek zesnulých, Dušičky. Čas, kdy se tradičně vzpomíná na zemřelé a hřbitovy po celé České republice se proměňují v místa plná květin, svíček a dekorací. Rok 2024 přináší nové trendy ve zdobení hrobů, které kombinují tradiční prvky s moderním pojetím. Jaké jsou aktuální trendy ve zdobení hrobů a jaké materiály jsou nejčastěji používány? 

Trendy ve zdobení hrobů na Dušičky 2024


Zdobení hrobů se v posledních letech posouvá směrem k udržitelnosti a jednoduchosti. V roce 2024 se obzvlášť klade důraz na přírodní materiály, které jsou šetrné k životnímu prostředí a zároveň elegantní. Zatímco dříve bylo zvykem používat umělé květiny a plastové dekorace, dnes se stále více upřednostňují přírodní dekorace, které harmonicky splynou s okolním prostředím.

Oblíbené materiály využívané pro výrobu dekorací na hroby


V roce 2024 jsou nejoblíbenějšími materiály:Dekorace na hroby koš s uchem

Dřevo: Přírodní dřevěné dekorace jsou stylové a zároveň ekologické. Mohou zahrnovat malé dřevěné kříže, figurky nebo jednoduché rámy na svíčky.
Mech a kůra: Mech se stává stále populárnějším prvkem pro věnce na hrob, protože přináší do dekorace přírodní texturu a barvu. Kůra stromů se používá jako ozdoba nebo podklad pro různé květinové aranžmá.
Květiny: Živé květiny jsou stále neodmyslitelnou součástí hrobů. Nejoblíbenější jsou chryzantémy, které symbolizují vzpomínku a věčnost. V roce 2024 jsou populární i sušené květiny, které vydrží delší dobu.
Sušina: má své místo v dekoracích na hroby již dlouhodobě. Velice elegantně a luxusně v dekoracích působí indická sušina, která vnáší do dekorací neotřelost a dělá z dušičkových dekorací záležitost oku lahodící. 


Přírodní dekorace na hrob


Pro dušičkové dekorace jsou čím dál více vyhledávané věnce na hrob vyrobené z přírodních materiálů, jako jsou jehličí, šišky, sušené květiny, bobule nebo lístky. Takové věnce nejen krásně vypadají, ale také respektují životní prostředí. Přírodní věnce jsou většinou zdobeny jednoduchými stuhami nebo jemnými detaily ze dřeva či sušiny.

Dušičková dekorace s důrazem na detail


Dekorace na hrob křížekPři výběru dekorace na hrob na Dušičky je důležité klást důraz na detail a respektovat přání zesnulých a jejich rodin. Dušičková dekorace by měla být nejen estetická, ale také trvanlivá a vhodná pro konkrétní hřbitov. Rok 2024 přináší nové trendy v kombinaci tradičních prvků a moderních materiálů, které vytvářejí harmonii mezi přírodou a uctíváním památky.

Při návštěvě pražských hřbitovů, jako jsou Olšanské hřbitovy, hřbitov Motol nebo Vinohradské hřbitovy, můžete najít inspiraci pro zdobení hrobů v podobě přírodních věnců, decentních květinových aranžmá a mnoha variant dekorací vyrobených z nejrůznějších typů chvoje.

Pražské hřbitovy - otevírací doba
ZDROJ: Hřitovní a pohřební služby Praha

V dušičkovém období 25. 10. – 3. 11. 2024 budou hřbitovy pod správou Hřbitovní a pohřební služby Praha denně otevřeny od 8 do 19 hodin. Kompletní seznam hřbitovů pod správou Hřbitovní a pohřební služby Praha naleznete ZDE >>

  • Olšanské hřbitovy: Největší pražský hřbitov, založený v roce 1680 kvůli morové epidemii, rozprostírá se na ploše přes 50 hektarů a slouží jako místo posledního odpočinku mnoha významných osobností. Skládá se z několika sekcí a je známý svou historickou architekturou a klidnými zákoutími.
  • Hřbitov Motol: Tento moderní hřbitov, založený v roce 1912, je jedním z největších v Praze a má klidné, přírodně laděné prostředí, které je pečlivě upravované a zahrnuje rozlehlé travnaté plochy. Je místem posledního odpočinku mnoha méně známých, ale také významných osobností.
  • Vinohradské hřbitovy: Založené v roce 1885, tyto hřbitovy mají rozlohu přes 10 hektarů a nachází se zde mnoho hrobů slavných českých osobností, včetně politiků a umělců. Hřbitovy jsou známy svou historickou architekturou a elegantními náhrobky.
  • Strašnický hřbitov: Založený v roce 1905, tento klidný a dobře udržovaný hřbitov je menší než Olšanské, ale i tak zde leží mnoho významných osobností, včetně herců a hudebníků. S rozlohou zhruba 11 hektarů nabízí klidnou atmosféru a jednoduchou eleganci.

Kromě nejznámějších pražských hřbitovů, jako jsou Olšanské hřbitovy, Vinohradské hřbitovy, hřbitov Motol a Strašnický hřbitov, existuje v Praze několik dalších významných hřbitovů (zde může být otevírací doba individuální):

  • Vyšehradský hřbitov: Jeden z nejstarších a nejvýznamnějších hřbitovů v Praze, založený v roce 1869, kde jsou pohřbeny významné osobnosti české kultury, vědy a politiky, včetně Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka.
  • Břevnovský hřbitov: Malý a historicky významný hřbitov nacházející se v areálu Břevnovského kláštera, s klidnou atmosférou a tradičními náhrobky, kde jsou pohřbeni například herec Jiří Sovák či skladatel Josef Suk.
  • Malvazinky: Hřbitov na Praze 5, známý tím, že zde leží český zpěvák Karel Gott, ale také mnoho dalších významných osobností z oblasti kultury a umění.
  • Dejvický hřbitov: Nachází se v Praze 6 a má především místní význam, s krásnými historickými náhrobky, mezi nimiž odpočívají umělci a vědci.
  • Olschewského hřbitov: Jeden z menších pražských hřbitovů v Holešovicích, známý svou poklidnou atmosférou a krásným výhledem na Vltavu.
  • Židovské hřbitovy:

    • Starý židovský hřbitov na Starém Městě, jeden z nejstarších v Evropě, založený ve 15. století, se stal významným památníkem židovské historie.
    • Nový židovský hřbitov na Olšanech, kde je pohřben například Franz Kafka.

V okolí našeho kamenného květinářství naleznete ještě tyto hřbitovy:

  • Malvazinský hřbitov: Jeden z nejznámějších hřbitovů na Praze 5, kde je pohřben například Karel Gott. Hřbitov je poměrně velký a nabízí klidné a krásně udržované prostředí s mnoha historickými hroby.
  • Hřbitov na Malvazinkách - Radlická část: Menší a klidnější část hřbitova, nacházející se na území Radlic. Je oblíbený pro své komorní prostředí a krásné výhledy na Prahu.
  • Košířský hřbitov: Nachází se na západním okraji Smíchova, na území Košíř. Je to menší hřbitov, ale velmi dobře udržovaný a historicky zajímavý. Je místem posledního odpočinku především místních obyvatel.
  • Hřbitov na Smíchově (Šermířská ulice): Menší a historický hřbitov na území Smíchova, který se nachází v blízkosti kostela svatého Filipa a Jakuba. Tento hřbitov má klidnou a intimní atmosféru.

Tyto hřbitovy mají různou velikost i význam, ale všechny představují důležitou součást pražské historie a kultury.

Dekorace na hrob - koš Luxusní věnec na hrob dušičky Mechové srdce na hrob

Dekorace na hrob přírodní